08 maart 2007

Next Immo | De nieuwe makelaar?

Met ongeveer 90% van alle bezoekers is Funda de onaantastbare marktleider in de online woningmarkt. Maar blijft dat ook zo?

Gaan nieuwe initiatieven haar onaantastbare positie bedreigen? Staan we aan de vooravond van een marketingrevolutie in vastgoedland? Met nieuwe activiteiten als Funda Travel, Funda Finance, Funda Design en Funda Bèta innoveert Funda er intussen lustig op los.
Maar zal Funda een zeker lijkende aanval op haar core business weten af te slaan? En geldt dat ook voor aandeelhouder NVM?

In de afgelopen jaren is Funda uitgegroeid tot veruit de meest bezochte site voor woningzoekenden. De kracht zit hem naast het sterke merk en de gebruiksvriendelijkheid in de samenwerking met aandeelhouder NVM. Het totale NVM aanbod bedraagt ca. 70% van de markt. Zoekmachines die het aanbod van alle makelaars in Nederland aanbieden schieten echter als paddestoelen uit de grond en lijken de positie van Funda (100.000 woningen) als grootste zoeksite te gaan bedreigen.

Deze zoekmachines waren tot op heden qua marketing vrij onprofessioneel van aard maar door recente overnames en nieuwe investeringen kan het bijna niet anders dat ze op korte termijn een rol van betekenis gaan spelen.

De drie bekendste die aan de Funda deur kloppen zijn:
Zoekallehuizen: (125.000 woningen), recent overgenomen door Rabobank dat hiermee ongetwijfeld een poging zal doen de meest bezochte woningzoekmachine te worden. De informatie over woningzoekenden is immers dé lead naar een hypotheekafsluiting.

Woonkrant: (112.000 woningen), recent vernieuwd met een totaalaanbod van te koopstaande woningen als propositie. Woonkrant.nl is onderdeel van De Telegraaf en dus ook aan marketingpower geen gebrek.

Miljoenhuizen: (129.000,00 woningen), een van de eerste zoekmachines die gekoppeld is aan Google earth. Dit levert leuke plaatjes op hoewel de website nog een amateuristische uitstraling heeft. Het grote aanbod vergoedt echter veel. Het wachten is op een overname vanuit de bankwereld?

Naast deze drie is er een woud aan initiatieven zoals Dimo en Huizenzoekmachine. Verder is er nog Jaap en gaan er geruchten dan John de Mol samen met de Rabobank een woonportal wil openen.

Allemaal bieden ze vergelijkbare ondersteuning (e-mail alert op basis van zoekopdracht, plaatsen woningadvertentie, berekening maximale hypotheek) en hebben ze als doel zoveel mogelijk reclame-inkomsten en leads voor bedrijven/banken te genereren.

De huidige populariteit van de Funda website lijkt ook steeds meer probleem te worden voor de NVM. Iedereen wil zijn woning te koop zetten op Funda. Maar niet iedereen wil echter naar de, in perceptie, “dure” NVM makelaar en hij is nog de enige die toegang heeft. Om dit te omzeilen worden allerlei concepten bedacht die de consument de mogelijkheid biedt om tegen lagere kosten toch op Funda te komen met zijn/haar woning.

Beste voorbeeld is Makelaarsland. Voor een uitgekleed dienstenpakket en tegen een vast tarief van ca. € 800,00 kan de consument zijn woning verkopen, zelf de bezichtigingen begeleiden en wel op Funda komen. Snel verdiend zal je zeggen en gelet op het veroverde marktaandeel van 4% (na twee jaar) lijkt dit een kansrijk business model.

Me-too volgers op grote en kleine schaal staan ook hier weer in de rij. De traditionele NVM makelaar voelt zich (terecht) bedreigd en de NVM doet verwoede pogingen het tij in de rechtzaal te keren.

De consument is de lachende derde. De kosten voor aan- of verkoop dalen en de keuze in makelaars wordt almaar groter. Door de daling van de inkomsten kan het bijna niet anders dan dat er ook een schifting gaat plaatsvinden in de makelaarsmarkt.

Grote, veelal m.b.v. internet opererende, kantoren zullen kunnen overleven. De grote kantoren hebben in veel gevallen een bank achter zich staan als eigenaar/investeerder. Goed voorbeeld hiervan is Iblue, dat overduidelijk een initiatief is van De Postbank. De kleine zelfstandige kantoren zullen het erg moeilijk krijgen. Natuurlijk zal er ook een (niche) markt blijven van gemaksconsumenten die “geen gedoe” willen en bereid zijn nog steeds de 2% courtage te betalen.

Bron: Arjan Kapteijns van Project X

Geen opmerkingen: