28 februari 2007

Next Immo | In Second Life is niets echt, behalve het geld



In de online wereld van Second Life is niets echt, behalve het geld. Virtueel vastgoed wisselt voor miljoenen van eigenaars en bedrijven besteden marketinggeld aan reclameruimte. Second Life is inmiddels uitgegroeid tot een ware economie.
Second Life is de nieuwste trend op het internet. Drie jaar geleden kwam de online wereld tot leven en hij telt inmiddels al meer dan een miljoen bewoners, die met een zelf ontworpen alter ego de exotische locaties in Second Life tot tweede thuis hebben gemaakt.

Nederland kent op de Verenigde Staten na de hoogste groei van het aantal deelnemers. Begin oktober bevonden zich tussen de 6000 en 7000 Nederlanders in het spel.

Economie
Wat Second Life wel onderscheidt, is de economie. Er is van alles te koop in het spel, waarvoor een eigen geldeenheid wordt gebruikt, de Linden dollar. Op de website van Second Life kan die worden omgewisseld voor echt, bestaand geld, namelijk de Amerikaanse dollar. Momenteel is ruim 270 Linden dollar ongeveer 1 echte dollar waard. De wisselkoers wordt scherp in de gaten gehouden. De hoeveelheid beschikbaar virtueel geld wordt beperkt om inflatie of economische recessie tegen te gaan.

De koppeling van de Linden dollar aan bestaand geld stelt bewoners in staat om geld te verdienen in Second Life. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor hun brood te verdienen in Second Life. Uit recent onderzoek van EPN blijkt dat 16 procent van de 'residents' ondernemer is. Het rollenspel moet voor hun een droom zijn die werkelijkheid wordt. Er zijn (nog) geen belastingen, er is vrijwel geen regulering en de productiekosten zijn minimaal.

Vastgoed
Vastgoed is een belangrijke inkomstenbron. Er zijn naar schatting enkele duizenden vastgoedbezitters die leven van de huuropbrengsten. Naar verwachting besteden de Second Life-spelers dit jaar circa 160 miljoen Amerikaanse dollar. De maandelijks 10 tot 15 procent groeiende economie én populatie van Second Life hebben inmiddels de aandacht getrokken van buitenlandse concerns. Er zijn zo'n 3000 kleine en grotere bedrijven actief in Second Life. Het is een nieuw instrument om mensen te bereiken. Het is veel intuïtiever. Je kan bijvoorbeeld rondlopen in een winkel en dingen aanwijzen. Of zeggen: teleporteer mij maar naar de afdeling servies", zei Van der Maas.

link: www.secondlife.com

Geen opmerkingen: