14 februari 2007

Next Immo | Internet bedreigt makelaardij

Het internet maakt het mogelijk dat consumenten geen makelaar meer nodig hebben om een huis te kopen of te verkopen.

De nieuwe lichting internetmakelaars zoals Next Immo, staat te trappelen om zaken te doen. Uitgerust met geavanceerde websites en het nodige risicokapitaal hebben ze het juiste moment afgewacht. Hun fanatisme is groot. Niet zelden worden ze bestempeld als beunhazen of rondweg uitgekotst door hun oude vakbroeders.

Nadat de consumenten hun koudwatervrees voor digitale handjeklap zijn kwijtgeraakt bij digitale marktplaatsen zoals eBay, wagen ze zich nu massaal aan de koop of verkoop van hun huis. Door zelfbediening, deeldiensten en verregaande automatisering zijn de gehanteerde tarieven veel lager en ontbreekt de variabele courtage.

Een afspraak maken voor bezichtiging of het doen van een bod vindt plaats zonder tussenkomst van de makelaar. De tuinborden en de aanplakbiljetten worden opgestuurd en de verkopende partij leidt geïnteresseerden zelf rond in de woning.

Alle zaken waar eigenlijk geen makelaar voor nodig is worden door de verkoper zelf gedaan.
Dat scheelt een hoop kosten die voor de traditionele makelaar echter gewoon door blijven lopen.
Het kost traditionele makelaarskantoren bovendien steeds meer moeite om hun nut en kwaliteit te bewijzen.

Zeggen dat internet de makelaardij fundamenteel verandert, is een open deur intrappen. Op dit moment slaat de paniek echter toe. De branche ziet op korte termijn geen mogelijkheden om hun meerwaarde uit te spelen. De consument is dus bereid om niet alleen zijn rommelzolder via het internet op te ruimen, maar ook het complete huis te verkopen.

Internet heeft hier dus meer dan alleen een informatiefunctie. Veel bestaande distributiestructuren zijn door deze eigenschap inmiddels opgedoekt of grondig veranderd.

Is de klassieke makelaardij het volgende slachtoffer?

Geen opmerkingen: